PIIRILEVYPORAKONEEN LED - RENGASVALO


31.1.2010

Pohtiessani piirilevyporakoneen työvalon ongelmia törmäsin netissä juttuun jossa käytettiin valmiita LED-renkaita kameran rengasvalon rakentamisprojektissa.

Aiemman isotehoisen halogeenivalaisimen ongelma oli sen melkoisen lämmöntuoton lisäksi taipumus häikäistä kirkkaasta piirilevyn pinnasta. Valaisimen asento takaviistosta onnistui juuri sopivasti aiheuttamaan heijastumista poraajan silmiin.

DealExtreme:stä on tullut tilattua yhtä sun toista krääsää ja mikä on sen helpompaa kun hintoihin sisältyy vielä toimituskulut niin ei tarvitse paljoa arvuutella mitä tuote perille toimitettuna maksaa. Nämä LED-renkaat on tarkoitettu ajoneuvovalojen ympärille asennettaviksi ja niissä on valmiina johdot varustettuna lampunkanta-adapterilla. Tässä käytössä noilla liitosjutuilla ei kylläkään ollut mitään virkaa.

Koska renkaissa on valmiit etuvastukset 12V käyttöjännitteelle niin käyttö on yksinkertaista. Ilmeisesti tuo mitoitus on kuitenkin jonnekin 14 V luokkaan koska ovat autoihin tarkoitetut - tuo nimellisjännite ja todellinen joskus sotkevat asioita. Valoteho 12V:lla osoittautui kuitenkin riittäväksi ja tein vanhan lampun (jolla oli vaihtovirtasyöttö) liitosrasiaan tasasuuntauksen ja reguloinnin 7812-piirillä. Näin pystyin heittämään koko homman suoraan vanhan valaisimen liitosjohdon perään.

Seuraavana kuvasarja valaisimen rakentelun eri vaiheista. Tein rungon leikkaamalla Bilteman pumpulipuikkorasiasta pohjaosan.Maalasin runko-osan ulkoa mustaksi jotta eivät ledit paistaisi poraajan silmiin ja kiinnitin LED-renkaat Araldiitilla paikoilleen.Katkaistut liitosjohdot jatkoin juottamalla käyttäen kutistussukkaa liitosten eristämiseen.

Tein peltiliuskoista kiinnityskulmat joiden toinen pää tuli porakoneen laakeripesän ruuveihin. Lyhensin lopullisessa versiossa liuskojen päitä katkaisten ne ylimmäisen kiinnitysreiän alapuolelta.Tässä kuvassa valaisin on asennettuna paikoilleen.Sitten on vuorossa koekäyttö.Väkästin tasasuuntauksen ja 7812-regulaattorin kytkennät aiemman valaisimen liitosrasiaan.Viimeisessä kuvassa jo sitten porataan. Aika näyttää olenko valoon tyytyväinen. Nyt ainakin vaikuttaa hyvältä eikä heijastusongelmia ole.