Stereomikroskoopin rengasvalo
Ostin 1990-luvulla venäläisen stereomikroskoopin elektroniikkahommia varten. Värkki on ollut hintaisekseen valaistusta lukuunottamatta muuten erittäin hyvä.
Alkuperäinen valaisin oli lamppunsa osalta suorastaan käsittämätön eli siinä oli kierrekannallinen 220V hehkulamppu jonka kantaosaan oli suoraan juotettu olematonta poikkipintaa edustava parijohto. Tämän meni heti vaihtoon jo pelkästään turvallisuussyistäkin. Tein samaan pitimeen kannan 12V/20W halogeenille.
Tämä toimi kohtuullisesti - valossa tosin varsinkin kameraokulaaria käytettäessä oli aikalailla toivomisen varaa. Lisäksi lamppu lämpeni pienessä pitimessään melko paljon.

Törmäsin netissä itse valmistettuun makrokuvausvaloon joka oli toteutettu kirkkailla ledeillä. Päätin tilata ledejä ja värkätä valaisimen kokeiltuani vertailla kahdeksanledistä otsalamppua mikroskooppini halogeenivalaimeen. Valo jo tällä oli sivulta valaisten paljon parempi.

Partcosta löytyi 40cd:n ledejä joita mahdutin pitimeen 18 kpl. Valaisin on tehty kahdesta PVC:stä sorvatusta renkaasta, jotka on kiinnitetty toisiinsa kolmella M3-kierteellisellä välitolpalla. Koko hoito on päällystetty ohuella muovilevysuiklaleella ja lopuksi maalattu mustaksi. Ennen kokoamista on ledipitimen vähän kartioksi sorvaamani ulkopinta maalattu kromimaalilla. Ledit kiinnitin Araldiitilla. Ledikohtaiset etuvastukset sijaitsevat muovirenkaiden välisessä tilassa.

Koska käyttämilläni E12-sarjan vastuksilla ei suoraan saanut ihanteellisinta virta-arvoa niin säädin laitteessa käyttämäni 5V poverin jännitteen 4,6volttiin.

Olen käyttänyt tässä mikroskoopissa myös Lidlin alle sadan euron mikroskooppisarjassa ollutta kameraokulaaria. Se sopii sopivan soviterenkaan kanssa suoraan alkuperäisen okulaarin tilalle. Kameran laatu ei ole huippua, mutta moniin tarkoituksiin aivan riittävä.