DG8SAQ VNA VERSIO IJL
27.6.2011

ARRL:n QEX 1/2009 julkaistiin artikkeli DG8SAQ:n VNA:sta taajuusalueelle 1 kHz...1.3 GHz. Laitteesta ilmestyi helmikuun lopussa 2009 Sdr-kitsin rakennussarja jonka heti tilasin.
Seuraavassa joitain kuvia yms. kasaamastani värkistä.

Rakennussarja kasaaminen vaati jonkin verran huolellisuutta koska en ollut aiemmin koonnut juuri mitään 0603-kokoisilla SMD-komponenteilla. Vaikkakin olin jo 15 vuotta käyttänyt isompia pintaliitoskomponentteja niin tässä pääsi stereomikroskooppi todella tarpeelliseen käyttöön.
Laitteen piirilevy on suunniteltu siinä mielessä hyvin, että eri osat voidaan testata rakentamisen edistyessä jolloin mahdollisen oikosulun tms. paikallistaminen on paljon helpompaa kuin kokonaan kootusta printistä.Tässä kuvassa on VNA:n piirilevy kasaamisen alkuvaiheessa. Juottamisessa käytin perinteistä juotinta (Metcal) pienellä kärjellä sekä tinapastaa, osittain fluxia ja ohutta juotostinaakin. Havaintona oli, että pitää hommata vielä pienempiä pinsettejä.Sitten seuraavaksi kuva purtilosta johonka värkin kasasin. Kuten on tunnettua pyrin laittamaan kaikki räkkiin ja niinpä tein tästäkin pistokyksikön joka sopii 3 unitin kehikkoon. Sisäistä suojaustekniikkaa ja johdotuksia saatan vielä joutua parantelemaan kunhan nyt ensin opin tätä - itselleni täysin - uutta laitetta käyttämäänSitten vielä lähikuva piirilevystäMinulla ei ole ollut tilaisuutta päästä koskaan käyttämään oikeaa kaupallista vektoripiirianalysaattoria (kuten Nokian insinööreillä) - aiemmin olen mittaillut Elcomin skalaaripiirikoneella ja mini VNA:lla - ja opettelemista tulee riittämään.

Seuraavaksi kuva pistoyksiköstä paikoillaan kehikossa edellisenä vuonna valmistamani vaimentimen vieressä. Vaimentimessa kuten tässä VNA:ssakin on N - liittimet jotka ovat adaptereilla muunnetut alempien taajuuksien mittailuissa BNC:ksi. Vaimentimen sisuskalut ovat muuten alueilla 0 - 1 dB ja 0 - 10 dB Tamagawan kierrettävän mallisia ja 0 - 110 dB alueella HP:n sähköisesti ohjattavaa mallia.Seuraavaksi yksi kuva mittauskokeiluista jossa on viriteltävänä 70 cm:lle Nokian tekemä duplexsuodin..

Huomaa, että minulla ei ekan testiviikon aikana ollut kunnon käsitystä VNA:n kalibroinnista ja se näkyy myös ensimmäisissä kokeilukuvissa.

Koska tuttavapiiristä löytyy henkilöitä jotka ovat käyttäneet oppilaitoksissaan ja töissään piirianalysaattoria ryhdyin kyselemään neuvoja. Kiitos Juuson OH5GHP ja Jannen OH6LSL ymmärrän jo asiasta paljon enemmän. Kalibroinnin helpottamiseksi tullee kokeiltua kalibrointisetin komponenttien vaihtamista moninapaisilla koaksiaalireleillä.

Alustavaa kokeilua seuraavassa kuvassa. Ongelman tietysti muodostaa se, että kalibrointipalikat pitäisi olla aina mittausjohtojen päissä koska kaapelin tyyppi ja pituus näkyy aina mittaustuloksessa.

Seuraavassa kuvassa suplustavarana hankitun Orbiksen RF SSU-yksikön kokeilu kalibrointipalikoiden vaihdossa. Napoja koaksiaalireleissä riittää useampaankin tarkoitukseen ja voi ohjata "langallisesta säätimestä" tai GPIB-väylän kautta. Tarkoitus on kylläkin tehdä pienempi purkki vaikkapa 4-tai 6-napaisilla koaksiaalireleillä tähän tarkoitukseen.Sitten kuvasarja jossa on kaksi sarjaankytkettyä TeleQuarzin TQF 45-02 kidesuodinta.

Seuraavana pari vertailukuvaa jossa toisena osapuolena HP 8753D piirianalysaattori. Taajuuksissa on heittoa kuten käyrämuodoissakin. Kummassakin on valittu S11 ja Lin Mag. Taajuusalue 0.3 - 200 MHz. 8753D on lukittu 10 MHz GPS-referenssiin. Kalibroinnit voivat vähän heittää kun vieläkin ollaan aloittelijoita näissä hommissa...
Teen vielä uuden kuvasarjan jossain vaiheessa kun olen tarkistanut kaikki yksityiskohdat tarkasti.