Ihmiset ovat aina kuunnelleet musiikkia erilaisilla laitteilla. Musiikkia on ensin kuunneltu kotona erilaisilla eletronisilla laitteilla ja myöhemmin nuo laitteet ovat siirtyneet ihmisten taskuihin ja musiikkia on kuunneltu ja kuunnellaan yhä enemmän kun ollaan poissa kotoa. Minkälaisia laitteita musiikin kuuntelua varten sitten on ollut vaikkapa 80 – luvulla? Entä millaisilla laitteilla musiikkia kuunnellaan tänä päivänä? Lue tätä artikkelia eteenpäin niin kerromme, millaisen murroksen musiikin kuuntelu on kokenut muutaman edellisen vuosikymmenen aikana.
Yksi perinteisimmistä musiikkisoittimista on LP – levysoitin. Näitä ilmestyi ihmisten koteihin jo 50- ja 60-luvulla. Siihen asti kodeissa oli kuunneltu musiikkia vain radiosta, joten oli uraauurtavaa, että nyt pystyttiin kuuntelemaan ennalta tallennettua musiikkia, milloin vain haluttiin. LP – levyn elinkaari oli suhteellisen pitkä, vasta 90 – luvulla musiikki alkoi digitalisoitua ja CD – levyt alkoivat syrjäyttää analogisia musiikin tallennusmuotoja.
Tässä välissä ehdittiin keksiä kuitenkin myös yksi tärkeä musiikkilaite, nimittäin c – kasetti ja kasettisoitin. Siinä missä LP – levyt olivat isoja, halkaisijaltaan useita kymmeniä senttimetrejä, oli c – kasetti kokonsa puolesta paljon pienempi. Musiikkia oli siis perinteisesti kuunneltu aiemmin kodeissa erillisillä soittimilla, mutta c – kasetti mullisti tämän ajattelutavan. Kasetti oli kokonsa puolesta sen verran pieni, että sen saattoi helposti ottaa mukaansa ja niinpä markkinoille tuli pian kannettavia korvalappustereoita, joilla pystyi kuuntelemaan kasettia missä vain ja milloin vain. Tämä vapautti paljon musiikin kuuntelua, sillä se ei enää ollut paikkaan sidottua. Saattoi vaikka tallustella kadulla ecco kengät jalassaan ja nauttia musiikista.
90 – luvun CD – levyt jatkoivat tätä vapauden linjaa. Musiikki siirtyi digitaaliseen muotoon analogisista kasettinauhoista ja LP – levyistä. CD – levylle pystyttiin tallentamaan entistä enemmän musiikkia, entistä paremmalla äänenlaadulla. Myös näitä levyjä oli helppo kuljettaa mukanaan, ja monelta löytyikin repusta kannettava CD – soitin. Monet saattoivat ajatella, että CD – levy on se formaatti, missä musiikkia jatkossakin myydään ja kulutetaan. Tulevaa kehitystä ei kuitenkaan pystytty näkemään ennalta.
CD – levy jäi formaattina itse asiassa melko lyhytikäiseksi. Huomattiin, että koska musiikki oli nyt digitaalisessa muodossa, niin sitä voidaan myös helposti siirrellä tietojärjestelmissä pelkkänä tiedostona. Tämä johti siihen, että markkinoille tuli erityisiä musiikkisoittimia, jotka oli tarkoitettu mp3-formaatissa olevan musiikin soittamiseen. Soittimet olivat myös pienikokoisia verrattuna vaikkapa kannettavaan CD – soittimeen, joten ne syrjäyttivät pian isommat soittimet. Samaan aikaan alkoi myös ilmestyä kauppoja, joista musiikkia saattoi ostaa täysin digitaalisesti ja sitten ladata omalle soittimelleen. Enää ei myyty fyysisiä kopioita albumeista, vaan ykköset ja nollat vaan vilistivät tietokoneen ruudulla.
Tämäkin kehitys jäi kuitenkin melko lyhyeksi. Internetin yleistyessä ja varsinkin älypuhelinten tullessa markkinoille, huomattiin ettei enää tarvita erillistä laitetta musiikin kuuntelua varten, vaan puhelin pystyy tekemään kaiken saman kuin erillinen soitin. Lisäksi musiikkia ei enää myyty erillisissä kaupoissa vaan kuunneltava musiikki siirtyi netin suoratoistopalveluihin. Tähän johti muun muassa tietoliikennetekniikan huima kehitys, sillä puhelimen yhteys internetiin oli jo niin hyvä, että hyvälaatuista musiikkia pystyttiin lataamaan netistä reaaliajassa. Eli kappaleita ladataan vain sen aikaa kun niitä kuunnellaan, ja vain niitä kappaleita mitkä haluaa kuunnella. Enää ei siis tarvinnut ladata koko albumia etukäteen. Tulevaisuus näyttää miten kuuntelemme musiikkia vuosikymmenen päästä, ehkä vakiintunut käytäntö on jokin tapa, jota emme vielä osaa edes kuvitella.