0

8K-televisio

Televisiomaailman mullistava 8K-televisio, jossa on yli 30 miljoonaa pikseliä, yrittää vallata kuluttajien olohuoneen. Hinta on päätä huimaava ja sisältökin puuttuu, mutta se ei tunnu markkinointia haittaavan.

IFA-messut

Kuluttajaelektroniikkaan keskittyneen IFA-messujen suosituin teknologiatrendi on tänä vuonna televisio, jossa on 8K.erottelukyky videotoistolla. Kauppoihin mallia tuovat esimerkiksi Samsung ja LG.

8K-televisio

8K-televisio on mielettömän kuvan omaava laite, 7680 x 4320 pikseliä toistuvat kuvassa. Verrattuna 4k-televisioon, se on 4x määrä pikseleitä. Tämän hetken suosittuun teräväpiirtoon verattuna sen on 16 kertainen määrä pikseleitä.

Heikkous 8k-televiolla on tällä hetkellä se, että mikään perinteinen kanava, eikä edes suoratoistopalvelu tarjoa sisältöä joka omaisi 8k-erottelukyvyn. Netflix on lähes ainoa joka tarjoaa edes 4k-sisältöä, mutta on itsekkin skeptinen 8k-sisällön julkaisemis ajankohdasta.

Kuvan laatu

Teknologia kehittyy, mutta ihmissilmä ei välttämättä erota kuvan laatujen eroja. Pidetään todennäköisenä, että 8k-televiosiota tulisi katsoa erittäin läheltä erottaakseen pikselimäärän. Youtube-palvelussa on tarjolla joitain 8k-näytevideoita.

Suomessa ollaan edelleen vasta siirtymässä full-hd teräväpiirtolähetyksiin, siirtymän tulisi olla valmis 2020 lopulla. Kuitenkin televisiovalmistajat ovat jo kehittämeet uuden, paremman kuvanlaadun, mutta onko siihen odotettavissa sisältöä ennen vuotta 2020.

TV-markkinat

Samsung on oluvannut tuoda myyntiin lokakuussa uuden Q900R 8k-television, joka perustuu qled-näyttötekniikkaan. Televisio on mahtava 65-tuumainen ja hintaa +-5000€, vielä näyttävämpi 75-tuumainen malli maksaa +-7000€.

LG puolestaan peittoaa Samsungin mallit vielä jättimäisemmällä tv-ruudulla tuoden markkinoille 88-tuumaisen jättiläisen. LG:n oled-tekniikkaa käyttävä televisio tulee myyntiin ensi vuonna ja todennäköisesti suuren hintalapun saattelemana.

kannattavuus

Moni varmasti pohtii onko kannattavaa satsata kalliiseen 8k-televisioon, jos siihen ei kerran ole tarjolla sisältöä. Televisioiden valmistajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että kannattaa, sillä laitteiden sisältämä teköäly hyödyntää kuvanskaalaustekniikkaa joka parantaa myös 4k- ja full-hd- sisältöjen kuvanlaatua.

Uusien 8K-televisioiden sisältämä tekoäly käyttää kuvanskaalainta ja laskee optimaaliset pikselimäärät suorittimen avulla, tämän myötä kuvan laatu paranee. 8K-televisioissa on myös taustavalotekniikkaa uudistettu joka parantaa katselu elämystä.

Kuvanskaalaustekniikka

Kuvanskaalaus teknologia muistuttaa suuresti jo älypuhelimien kameroiden tekniikkaa, jossa ylinäytteistyksen teknologialla suuresta määrästä pikseleitä valitaan vain parhaat, eli ei ainaa suurinta määrää ja paras määrä.

Kuvanskaalaustekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi digisovittimen kautta, mutta toimii myös hdmi:n, usb:n ja suoratoistopalveluiden kautta. Kuvanskaalauksen hyödyn ja edun ymmärtää, kun näkee sen käytössä.

Markkinat

Markkinatutkimuksen isojen televisioiden suosio kasvaa lähitulevaisuudessa paljon. Ennusteen mukaan 65-tuumaisia televisioita myydään tänä vuonna liki 16 miljoonaa kappaletta. Vuoteen 2020 mennessä myynnin ennustetaan kasvavan noin 60 prosenttia, eli myynnin odotetaan oleva 26 miljoonaa kappaletta, joista 75-tuumaisia tai isompia on noin 10 prosenttia.

Ennusteet povaavat suuria ruutuja olohuoneisiimme ja suuria pikselimääriä televisioihimme. Toivotaan myös, että kuluttajan saama hyöty on suuri.