0

Elektroniikan synty

Sähkötekniikka arkipäiväistyi 1900-luvulla ja sen perustalle kehittyi laajeneva tekniikan ala, elektroniikka. Sähköenergia yleistyi niin yksityiskodeissa kuin teollisuudessa.

1900-luku

1900-luku oli eloktroniikan keksintöjen kulta-aikaa ja silloin kehitettiin monia elektronisia laitteita, esimerkiksi televisio, radio, matkapuhelin ja tietokoneet. Elektroniikkaa alettiin käyttää ja soveltaa monessa eri lähteessä, kuten tekniikassa, teollisuudessa, lääketieteessä, tieteellisessä tutkimuksessa, viihde-elektroniikkalaitteissa ja ajoneuvoissa. 1900-luvun lopulla sähkötekniikka ja elektroniikka oli apuna lähes kaikilla tekniikan aloilla.

Komponentit

Vuonna 1906 keksitty elektronputki aloitti elektroniikan kehittymisen. Vuonna 1947 keksittiin

transistori joka johti puolijohteiden syntyyn ja mullisti tekniikan. Puolijohteiden avulla elektroniikkalaitteista voitiin tehdä halvempia, pienempiä ja entistä luotettavampia. 1960-luvulla samaan mikropiiriin pystyttiin lisäämään useita komponentteja ja transistoreja, 1980-luvulla kehitys oli suurta ja mikropiiriin saatiin lisättyä jopa miljoona transistoria.

Valmistus ja materiaalit

2000-luvulle asti mateiaalit ja valmistustekniikat ovat kehittyneet merkittävästi.

Aikaisemmin kondensaattoreja tehtiin paperieristeisinä ja levyrakenteisina, keloja valmistettiin ilmasydämisinä, myöhemmin on löydetty paremin toimivia ratkaisuja ja sydämen materiaaleina on käytetty muun muassa ferriittiä.

Vastuksien valmistamiseen on käytetty useita eri materiaaleja, kuten lanka- ja massavastuksia sekä metallikalvo- ja hiilikalvovastuksia.

Tänä päivänä

Elektroniikan kehitys jatkuu edelleen tänäkin päivänä ja uusia mullistavia keksintöjä saadaan jatkuvasti. 1900-luvulla teknologian mullisti elektronputki ja puolijohde, niin 2000-luvulla suuren mullistuksen on tehnyt älytekniikka. 2000-luku on vasta alussa ja saamme jäädä mielenkiinnolla odottamaan mitä mielettömiä keksintöjä se tuo tullessaan.