0

Kotiteatteri on sähkösyöppö

Oletko koskaan ajatellut kuinka paljon sähköä taloudessasi kuluu ja mihin se kuluu?

Nyt on kodin viihdepaketin, kotiteatterin sähkön kulutus testattu ja tulokset on hurjaa luettavaa.

Testikotiteatteri

Testattava kotiteatterikombo sisälsi 60-tuumaisen plasmatelevision, AV-vahvistimen (kaiutinjärjestelmä 5.1), tallentavan digiboksin, kaksi pelikonsolia (Xbox 360 ja Playstation) ja blu-ray soittimen. Testissä mitattiin sähkön kulutusta televisiota katsellessa ja pelejä pelatessa. Tulos oli hämmentävä, sillä kotiteatteri saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa 100€ vuodessa. Kotiteatteri kuluttaa sähköä suunnilleen saman verran kuin pyykinpesukone ja kuivausrumpu yhteensä.

Testin toteutus

Testin aikana televesiota katsottiin vuorokaudessa 4,5 tuntia. Samaan aikaan päällä olivat plasmatelevisio, jossa on sisäinen digiviritin ja AV-vahvisti, jolloin äänet kuuluivat subwooferista ja viidestä kaiuttimesta. Tämän lisäksi vuorokaudessa pelattiin 2,5 tuntia pelikonsoleja.

Kaiken kaikkiaan laitteiden käyttö seitsemän tunnin aikana pyöritti kulutusmittariin lukemaksi vuorokauden aikana 3,25 kWh. Vuosikulutukseksi laskettuna kulutus olisi vuodessa noin 1200 kWh. Yksi kWh maksaa suunnilleen 10 senttiä, jolloin kotiteatterin käyttö maksaa kuukaudessa noin 10€.

Testi ei ole täysin objektiivinen, sillä harva käyttää kotiteatteria joka päivä seitsemää tuntia, näin ollen vuosikulutusta voi pienentää noin tuhanteen kilowattituntiin. Normaalikäytössä pesukone ja kuivausrumpu, eli pesutorni kuluttaa saman verran sähköä vuodessa.

Säästä sähköä

Harva tulee ajatelleeksi, että pelkästään laitteiden valmiustila kuluttaa sähköä vuodessa lähes 5 kWh. Tänäpäivänä useimmissa laitteissa on energiansäästötoiminto.

Testikäytössä olleessa plasmatelevisiossa oli useita eri energiansäästötiloja ja kun suurin säästötila oli käytössä sähkön kulutus laski hetkellisesti jopa 100 W.

Kuinka energiansäästötila sitten vaikuttaa? Usein vaikutus näkyy kuvan valotehossa, eli valotehoa pudotetaan, jolloin kuva on hieman tummempi.

Testissä testattiin hetkellisen kulutuksen keskiarvo seitsemän tunnin aikana ja se oli noin 460 W. Täydellä kirkkaudella ilman energiansäästötilaa seitsemän tunnin tv-katselu ja konsolipelaaminen kulutti keskiarviolta jopa 777 wattia.

Tuloksissa oli siis huima ero. Kumpaa sinä arvostat, kirkasta kuvaa vai rahan säästöä?