0

Osaatko käyttää elektroniikkaa

Uusi elektroniikka kotona saa arjen sujumaan, mutta vaatii sen, että sitä osataan käyttää.

Laitteiden käyttöä helpotetaan kosketusnäytöillä ja joitain laitteita voi ohjailla omalla kännykällään. Laitetta ostattaessa kannattaa pohtiatarpeellisuutta, käyttötarkoitusta ja sitä onko valmis opettelemaan laitteen ohjausta ja käyttöä.

Kodinkoneet

Nyky kodit ovat pullollaan jos jonkinmoista kodin elektroniikkaa, on tiskikone, liesi, pesukone, imuri, jäätelökone, munankeitin, rasvakeitin, espressokone ja hiilihapotuskone, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Se onko jokainen laite todella tarpeen on toki jokaisen kuluttajan oman harkinnan varassa.

Laitteiden käyttö

Useat laitteet toimivat edelleen muutamaa nappia painamalla tai ohjelmavalitsinta kääntämällä. Uudemmat laitteet ovat saaneet lisäkseen tietotekniikkaa, joka mahdollistaa laitteiden ajastamisen, muokkaamisen omiin mieltymyksiin ja jopa laitteiden etäkäytön.

Uuden tekniikan ansiosta laitteissa olevat anturin ja sensorit arvioivat itse pyykkien tai astioiden likaisuuden ja muuttavat pesun sen mukan. Tämän vuoksi esimerkiksi hyvin huuhdeltu lautanen hämää pesukonella luulemaan, että astiat ovatkin jo puhtaita. Tällöin älypesukone pyrkii säästämään energiaa ja jättää pesemättä astiat joita se kuvittelee jo puhtaiksi.

Pyykinpesukoneissa on täyttöavustin joka punnitsee pyykin painon ja senmukaan annostelee pesuaineen. Vaikka toiminto on hieno, silti pesukone tekee sen saman kuin kone joka ei sisällä tätä hienoutta, eli pesee pyykin.

Käyttö ominaisuudet

Kuluttajat haluaa usein edelleen helppokäyttöisiä, kestäviä ja edullisia kodinkoneita. Peruskone on varma ja helppo valinta. Mutta kun halutaan arkeen luksusta valitaan koneita joissa on paljon erilaisia ominaisuuksia. Harvoin tullaan pohtineeksi kodinkonetta ostaessa, että osaako ominaisuuksia käyttää. Laitteiden ohjelmistossa on usein valinnanvaraa paljon ja toisinaan niitä täytyy erikseen ohjelmoida ja monelle käyttäjälle se on haastavaa. Toisinaan tuntuu, että trvitsee IT-koulutusta jotta selviää omasta mikroaaltouunista.

Ilman hienoa ohjelmoituja laitteitakin pärjää, mutta monen elämään tuo luksusta esimerkiksi uuni jonne voi aamusta laitta laatikon ja ohjelmoida uunin kypsentämään se tiettyyn aikaan. Lisäksi mahdollisuus erilaisiin höyrytysohjelmiin, pikakypsennyksiin ja moniin muihin. Tämäkin vaatii sen, että laitteeseen ja sen ominaisuuksiin ja käyttöön tutustutaan tarkasti ja opetellaan sen käyttö tai muuten se on vain tavallinen uuni joka maksoi maltaita.

Hifistelyä

Joidenkin mielestä uudet toiminnot kodinkoneissa on turhaa ja nostavat vain koneiden hintaa ilman lisähyötyä, toisille uudet toiminnot kodinkoneissa ovat mahtava lisä.

Perinteisen ja modernin välillä on käyty taistoa jo kautta aikojen, voittajaa ei näy ja hyvä niin. Me ihmiset ollaan erilaisia ja haluamme eri asioita, joten myös kodinkoneissa on hyvä olla vaihtoehtoja kaikille. Toinen meistä haluaa töistä lähtiessään kännykällä tarkistaa jääkaapin sisällön ja samalla laittaa viestiä kiukaalle, että haluaa saunan lämpimäksi, kun taas toinen arvostaa perinteisempää tyyliä ja haluaa lämmittää saunan puilla itse.

Hinta ja laatu

Kulkeeko hinta ja laatu käsikädessä? Monessa asiassa kyllä. Kodinkoneissa asia ei ole niin yksinkertainen, usein uudet toiminnot lisäävät tuotteen hintaa, mutta samalla hieno tekniikka on alttiina rikkoutumiselle.

Energiaystävällisyydetsä ollaan valmiita maksamaan, lisäksi alhainen äänitaso on kuluttajien suosiossa ja hyväksytään nostamaan laitteen hintaa.

Kodinkoneissa ei yleensä suositella ostamaan halvinta mallia, mutta myöskään kalleinta ei kannata ostaa jos ei oikeasti ole valmis panostamaan käyttöohjeiden opiskeluun. Laitteen älyominaisuudet menevät täysin hukkaan ja samalla myös rahaa menee hukkaan jos hienoja ominaisuuksia ei saakaan käyttöön.