0

Älypuhelimen voi korjata myös itse

Tekevälle sattuu – ainakin älypuhelimen kanssa. Jos puhelin lipsahtaa kädestä voi näyttö olla entinen. Hieman pitkittyneen hiihtoreissun jäljiltä akku paleltuu ja sen jälkeen puhelin saa olla melkein aina laturissa kiinni.

Nykyajan kuluttaja on kuitenkin sen verran valveutunut, että mieluummin korjauttaa puhelimensa kuin hankkii heti tilalle uutta. Tämä on ennen kaikkea ympäristöä ajatellen kestävä, mutta tekee myös hyvä meidän kaikkien maailmankuvalle: kun puhelin on oma, niin eikö siitä myös kannattaisi pitää huolta siihen malliin? Korjaaminen kannattaa ja nykyään se onnistuu melkeinpä missä päin Suomea tahansa: korjausliikkeitä on ilmestynyt esimerkiksi kauppakeskuksiin ja pieniin kivijalkaliikkeisiin. Osa on ketjuja, joilla on pisteitä useammalla paikkakunnalla, toiset taas ovat täysin yksityisiä yrittäjiä. Oli liike sitten mikä hyvänsä, saat puhelimen varmasti kuntoon.

Tiesitkö kuitenkin, että korjausliikkeissa maksat kaikkein eniten työtunneista, etkä niinkään laadukkaista varaosista? Hyviä varaosia saa kohtuuhintaan melko helposti, joten osat eivät muodosta kuin murto-osan korjauksen hinnasta. Esimerkiksi osoitteesta https://www.tekniikkaosat.fi/ saat laadukkaat varaosat edullisesti kaikkiin yleisimpiin älypuhelimiin. Jos siis haluat säästää pitkän pennin puhelimen korjauksessa ja sinussa on pikkuisen korjaajan vikaa, voi älypuhelimen huoltaa huoleti itse.

Verkkokaupasta saat varaosien lisäksi myös työkalusetin, jolla puhelimen huolto onnistuu, eli ne kannattaa tilata ensimmäisen huollon kohdalla heti samassa paketissa. Työkalusetti sisältää muun muassa ruuvimeisselit, imukupin, pinsetit ja lastan, jolla näyttö, akku sekä johdot irtoavat turvallisesti laitetta kuluttamatta.

Näyttö

Näyttö on ehkä tärkein osa puhelimestasi ja sen toimivuus vaikuttaa käyttäjäkokemukseen enemmän kuin vaikkapa puhelimen ohjelmat ja muu tekniikka, jota ei päältä päin näe, sillä näyttö on se väline, jonka avulla annat komentoja näille. Vanhan vitsin mukaan iPhonen käyttäjän tunnistaa rikkoutuneesta näytöstä, mutta nykyään niitä ei enää näe. Tähän on syynä se, että näyttöjen suojaaminen kalvolla on yleistynyt mutta myös siksi, että korjaamisesta on tullut yhä helpompaa ja halvempaa.

Jos näyttö on mennyt rikki, se tulisi vaihtaa mahdollisimman nopeasti. Näytön on tarkoitus olla ilmatiivis ja suojata puhelimen herkkiä sisäosia pölyltä. Näytön vaihtaminen on onneksi helppoa. Se on kiinni vain kahdella johdolla, joiden irrottaminen itse puhelimesta on ehkäpä se vaativin kohta. Tämä kannattaa tehdä rauhassa ja voimaa välttäen. Ehjän näytön liittämisessä johtojen yhdistäminen on helppoa, kun ne täytyy vain napsauttaa takaisin kiinni.

Akku

On täysin normaalia, että akku menettää tehoaan käytössä, vaikka yrittäisit suojellakin sitä pakkaselta ja kuumuudelta. Kun puhelinta lataa ja käyttää pari vuotta ihan normaalisti, alkaa akku usein olemaan vaihdon tarpeessa, koska se ei enää lataudu täyteen kapasiteettiinsa. Tämän kapasiteetin voi itse asiassa tarkistaa monen puhelimen asetuksista.

Hyvän vaihtoakun saa tekniikkaosat.fi-verkkokaupasta alle 20 eurolla, joten melko vähäisellä vaivalla puhelin toimii kuin uusi. Vanhaa akkua irrotettaessa kannattaa kuitenkin pitää miehessä, että alkuperäinen akku on kiinni teipillä, joiden liima irtoaa kevyesti lämmittämällä jo pelkästään kädellä. Uudessa akussa ei myöskään välttämättä ole virtaa, joten puhelinta saattaa joutua lataamaan ennen kuin näet, miten paljon paremmin puhelin kestää uudella akulla.