Kodeissamme on enemmän laitteita kuin koskaan. Monet sellaiset vempaimet, jotka nykynuorisolle ovat itsestään selviä kodin varustelussa, olivat heidän isovanhemmilleen uusinta uutta. Esimerkiksi mikroaaltouunia ei ollut kaikissa kodeissa 1970-luvulla – televisioista puhumattakaan.
Uusia laitteita myös tulee koko ajan lisää. Ne helpottavat elämäämme, mutta mitäs sitten, kun ne menevät rikki. Vielä muutama vuosi sitten oli tavallista, että rikki mennyt laite vain heitettiin pois ja tilalle ostettiin uusi. “Poissa silmistä, poissa mielestä” on ollut viime aikoina meininki. Kuitenkin nykyään useampikin markkinatutkimus osoittaa, että kuluttajat haluavat jälleen entistä kestävämpää elektroniikkaa kotiinsa. Taustalla on huoli ympäristöstä ja halusta vähentää kertakäyttökulutusta.
Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, joita voit tehdä pidentääksesi kodin elektroniikan elinkaarta. Kyseessä on verrattain pieniä tekoja, joiden avulla pakko ostaa uusi laite hajonneen tilalle siirtyy parhaassa tapauksessa vuosiksi eteenpäin.
Pidä laitteet puhtaana
Kaikki laitteet toimivat paremmin, kun ne muistaa puhdistaa säännöllisin väliajoin, eikä vain silloin, kun vahinko on jo käynyt. Esimerkiksi astianpesukone pesee paremmin eikä tuhlaa vettä, kun suodattimet sekä koneeseen kertynyt rasva puhdistetaan pois säännöllisesti. Tähän tarkoitukseen on olemassa avuksi siihen tarkoitettuja puhdistusaineita. Luonnollisempia keinoja ovat joko sitruunahappo tai sitten etikka ja sooda. Tärkeintä on kuitenkin säännöllinen puhdistaminen.
Pölyjen pyyhkiminen, roiskeiden putsaaminen ja kunnon hinkkaus saattavat kuulostaa ikäviltä ja turhilta puuhilta, mutta kun niihin jaksaa käyttää viikossa muutamin minuutin, niin ei tarvitse tulevaisuudessa haaskata kokonaista päivää.
Noudata käyttöohjeita
Ohjeiden lukeminen ei kaikilta luonnistu, mutta niihin olisi kuitenkin hyvä tutustua, sillä ohjeista löytyy usein tarvittavat tiedot laitteen oikeaoppiseen käyttöön. Oikein käytettynä laite myös kestää kauemmin. Pesukoneen ohjeissa esimerkiksi sanotaan, että liian erilaisia kankaita ei saa pestä yhdessä. Syy on se, että ne imevät vettä itseensä eri tavoilla, mikä puolestaan vaikuttaa pesutulokseen.
Oikeaoppiseen käyttöön kuuluu myös puhelimien, tablettien ja kannettavien lataaminen. Käytä vain valmistajan valmistamia tai sertifioimia latureita, sillä ne takaavat, että laitteesi saa sähköä oikealla jännitteellä, mikä puolestaan vaikuttaa akun kestoon.
Etsi korjaaja
Yhä useampi on havahtunut siihen, että laitteita voi korjata. Useimmiten tätä ei kannata tai pysty tekemään itse. Ammattilaisen tehdessä korjaustyön sille on yleensä myös takuu. Monien mielestä on ollutkin hienoa nähdä, miten pientä kodinelektroniikkaa korjaavien yritysten määrä on lähtenyt nousuun, kun trendi noin muutama vuotta sitten alkoi älypuhelinten korjausfirmoista.
Myös poliitikot ovat havahtuneet tähän ja EU onkin vaatinut korjauskelvottomien laitteiden myyntikieltoa unionin alueella. Markkinoille pääsisivät siis vain sellaiset laitteet, jotka ammattilainen osaa korjata pikkuvikojen ilmettyä, jotta laitetta ei tarvitse heittää pois.
Osta kerralla hyvä
Vanha sananlasku kuuluu, että “köyhän ei kannata ostaa halpaa”. Eli kannattaa mieluummin ostaa kerralla hyvä laite, jotta siitä on iloa vuosiksi. Monien nykyisten laitteiden ongelma on niiden lyhyt käyttöikä koska ne kestävät vain muutaman vuoden, ja sitten pitääkin jo ostaa uusi.
Uutta laitetta ostettaessa on laatuun panostaminen myös viesti laitteiden valmistajille, että lyhytikäistä ja kertakäyttöistä tavaraa ei haluta ostaa. Ja kun viimeinkin, toivottavasti vasta pitkän käytön jälkeen laite sanoo itsensä irti, muista kierrättää se oikeaoppisesti. Näin varmistetaan, että sen osista saadaan mahdollisimman vähällä vaivalla taas uusia laitteita, tai sitten jotain aivan uutta.