0

Näin valitset hyvän puhelimen: puhelimen ostamisen ABC aloittelijalle

Älypuhelimen ostaminen voi olla hämmentävää – varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen kerta, kun älypuhelinta on hankkimassa. On kaikenlaisia merkkejä, värejä, numeroita ja hintoja, joista ei tajua hölkäsen pöläystäkään. Mitä eroa on Samsungilla ja iPhonella? Mikä on Huawei? Entä mitä ihmettä etukameralla tehdään? Nämä nopeat niksit ohjeistavat sinut älypuhelimen saloihin ja tekevät sinusta tietäjän nopeammin kuin edes huomaatkaan.

1

Jos ei ole aikaisemmin käyttänyt mitään älypuhelinta, ei oikeastaan ole väliä, minkä merkkisen luurin itselleen päätyy valkkaamaan. Jos kuitenkin olet jo aikaisemmin käyttänyt jotakin tiettyä merkkiä, niin on erittäin suositeltavaa, että valitsisit uudeksi puhelimeksi saman merkkisen kännykän. Tämä johtuu siitä, että saman valmistajan luurit toimivat yleensä enemmän tai vähemmän samalla tavalla, kun taas toisen merkkisen kännykän ominaisuudet eroavat yleensä huomattavasti. Muistathan, että Apple iPhonet käyttävät iOS -käyttöjärjestelmää, joka eroaa huomattavasti lähes kaikkien muiden valmistajien käyttämästä Android -käyttöjärjestelmästä. Jos siis olet tottunut käyttämään Androidia, vaihtaminen iOS -järjestelmää käyttävään puhelimeen saattaa aiheuttaa turhaa hämminkiä. Jos mistään käyttöjärjestelmästä ei ole kokemusta, ei näillä ole niinkään väliä, sama kuin valitsisi Kids Brand Store ja jonkin muun luksusvaatemyyjän väliltä.

2

Kännykkäkaupoilla saattaa mennä pupu pöksyyn ja sydän kurkkuun jos silmät sattuvat osumaan kännykän hintalappuun, joka koostuu peräti neljä numeroa pitkästä hintaa osoittavasta luvusta. Ei syytä paniikkiin: hyvän ja peruskäyttöön sopivan luurin voi löytää alle satasella. Jos olet tarjoushaukka, pidä silmät auki hyvän tarjouksen varalta. Ei kannata pelätä, että pienellä rahalla saa käyttökelvottoman välineen. Usein halpakin peli toimii peruskäytössä moitteettomasti pitkään, kun taas omaisuuksia maksanut härveli saattaa antaa periksi jo muutaman kuukauden käytön jälkeen.

3

Jos pidät älypuhelintasi kädessä ensimmäistä kertaa, saattaa tuntua siltä kuin pitäisit sylissäsi vastasyntynyttä: ohut heikko vartalo näyttää sitä kuin tuulenvirekin voisi sen katkoa ja pelkäät jatkuvasti pudottavasi sen lattialle niin, että se hajoaa. Et ehkä halua kenenkään muun koskevan siihen, ettei vain käy vahinko. Tämä on ihan luonnollista, varsinkin jos aikaisempi puhelinkokemus on lähinnä Nokian kapulapuhelimiin perustuva, niitähän ei tunnetusti saa hajotettua oikein millään – toista on älypuhelinten kanssa. Onneksi ei ole syytä huoleen: apukeino on keksitty. Älypuhelimiin saa nimittäin ostettua haluamansa laiset suojakuoret, jotka suojaavat puhelinta lialta ja naarmuilta. Voit valita mieleisesi kuoren loputtomasta valikoimista tai jopa teetättää sellaisen omasta kuvastasi. Valikoimissa on kahden laisia kuoria: ainoastaan takakannen peittäviä ja koko näytön suojaavia. Takakannen peittävien kuorten tarkoitus on lähinnä koristeellinen, kun taas näytön suojaavan kuoren tarkoitus on suojella kännykkää vaurioilta esimerkiksi pudotessa. Lisäksi voit halutessasi ostaa kännykän lasin päälle panssarilasin, joka suojaa näyttöä esimerkiksi putoamistapauksissa. Tämä on erityisen hyödyllinen, jos tiedät olevasi taipuvainen puhelimen pudotteluun. Jos kännykkä sattuu tippumaan ja näyttö menee rikki, ei silloinkaan ole aihetta itkuun: lasin voi aina korjauttaa kännykän korjaamiseen erikoistuneessa liikkeessä.